Bound for the promised land

Nu kan jag publicera recensionen av boken, eftersom den finns i nya numret av "Shalom över Israel" Hoppas att Du fionner glädje i den, liksom i programmet "Korsdrag" som sänds med första programmet för säsongen idag!

Haya Benhayim

Bound for the promised land

Jewels of Judaism Publishing, Jerusalem, Israel 2011

Jag fick en liten bok I min hand från Israel, en skildring av Haya och Menahem Benhayim, det första amerikanska äkta paret av messianska judar som flyttat från USA till Israel.

Boken är egentligen en livsskildring om hustrun, Haya. Vi får följa hennes liv och uppväxt i USA, hur hon träffar sin blivande make, deras liv tillsammans i Förenta Staterna och beslutet att emigrera till Israel.  Huvuddelen av skildringen utspelar sig sedan i Israel från 1963 och fram till vår tid.

Bokens baksida har en text som är signifikativ för innehållet i självbiografin: Att komma in i landet Israel har aldrig varit enkelt. Så kan man säga att det blev för makarna Benhayim. De stötte på många svårigheter. Det hade naturligtvis med deras tro att göra. Att vara messias- troende är inte en lätt sits för en jude bland andra judar och speciellt inte i Israel. Haya och Menahem lever som messiastroende också i USA, med de svårigheter det innebär, men när de kommer till Israel blir de stundtals förföljda för sin tro. De har svårt att få arbeten, de är ofta ensamma bland grannar som inte kan acceptera deras tro, speciellt när de bosätter sig i Jerusalem.

Trots svårigheter andas deras liv av övertygelsen om att Jesus är Messias. Vi får möta många situationer där de får dela sin tro med människor i det heliga landet. De summerar sina liv i bokens avslutningskapitel: ”Varken Menahem eller jag besparades svårigheter, besvikelser eller plågor. Gud bar oss igenom allt detta. Det finns ingen fullkomlighet i detta livet, och jag väntar mig inte heller att finna det. När vi är i himlen med Yeshua kommer vi att vara i vårt slutliga hem. Där skall alla löften fullkomnas… Stundtals verkar det som om hela världen reser sig mot Israel, men Gud är trofast mot de löften han gjorde till våra fäder. Han fortfar att vara Abrahams, Isaks, Jakobs och deras efterkommandes Gud (min översättning)”

Förhoppningsvis kan denna lilla bok få bli översatt till svenska. Vi behöver få se perspektivet av tro på Jesus bland judarna i ”the promised land”. Vi behöver få se hur bibelns ord och löften löper samman för egendomsfolket och för oss på dessa underbara vägar som illustreras just av de messianska judarnas liv i världen.

 

Under jul- och trettonhelgen har det blivit en del utflykter i skogarna runt Sjuntorp. Naturen har alltid något nytt att bjuda:

 

Solen har ännu inte riktig gått upp över kalhygget uppe vid orienteringsstugan.

 

Två veckor senare är det mildväder igen och dimman tecknar landskapet i en helt annan färgskala i morgonljuset.

 

John, den riktige skogsvargen, i närbild. Hade det inte varit för honom, hade jag nog mestadels sett ner i backen, medan jag gick ut med hunden. John säger till mig när vi vandrar samma skogsvandring som vi gjort åtskilliga gånger, att naturen aldrig är densamma även om man går på samma vägar. Det finns alltid nytt att upptäcka. Vilken hyllning till skapelsens skönhet!

 

 


RSS 2.0